Søk
Close this search box.

Hva er naturlige hormoner?

Naturlige hormoner kalles også menneskelige hormoner eller bio-identiske hormoner. Det refererer til hormoner som i sin biokjemiske struktur er identiske med hormonene som kroppen selv produserer.

Den identiske strukturen gjør at de fungerer i kroppen akkurat som kroppens egne hormoner. De kan være en del av kroppens naturlige interaksjoner og kan omdannes til andre hormoner som kroppen trenger.

De naturlige hormonene ligner 100% på kroppens egne hormoner, og derfor kan de ikke patenteres. De finnes allerede i menneskekroppen – kroppen har så å si allerede «oppfunnet» dem.

I motsetning til dette står de patenterte hormonene, hvor den kjemiske strukturen endres på molekylært nivå, slik at det oppstår et annet stoff som ikke ligner på noe som allerede finnes i menneskekroppen. Dette gjelder f.eks. gestagen MPA, som bl.a. brukes til hormonbehandling i overgangsalderen.

Misoppfatninger om naturlige hormoner

Naturlige, bioidentiske hormoner kalles naturlige fordi de er naturlige for kroppen vår. De er fordi de er identiske med hormoner som kroppen vår selv produserer. Men det hender at begrepet blir misforstått som noe som «kommer fra naturen». Noe som f.eks. er tatt fra planter.

Planter er vakre, men bioidentiske hormoner kommer ikke fra planter.

Den misforståelsen kan f.eks. føre til å forveksle begrepet «bioidentiske hormoner» med «fytoøstrogener», dvs. hormoner som kommer fra planter. Men hormoner fra planter er ikke identiske med hormonene som produseres av menneskekroppen, og deres virkning er ikke studert like grundig som kroppens egne hormoner.

Behandlingsforskjeller

Leser du på nett kan du lett få inntrykk av at de patenterte hormonene er «nesten de samme» som de bioidentiske. Dette gjelder spesielt i beskrivelsen av hormonbehandling, hvor både kvinnens eget progesteron og den patenterte MPA omtales som ‘gestagen.’ Det gir inntrykk av at det er samme stoff.

Men de patenterte progestinene gir en helt annen effekt. Dermed bruker man naturlig progesteron til fertilitetsbehandling fordi det kan bidra til å fullføre en graviditet mens de patenterte progestinene brukes i angerpille for å fremkalle abort. Det er nok ikke mange som vil mene at det er «nesten likt».

En 52-siders metastudie, publisert i Endocrine Reviews og utarbeidet av ledende forskere på området, konkluderer også med at det ikke er grunnlag for å sette naturlig progesteron i samme gruppe som de patenterte, syntetiske progestinene.

De syntetiske progestinene har svært andre biologiske og terapeutiske egenskaper enn progesteron, og det at de omtales som en gruppe er ikke akseptabelt.

Det er en grunnleggende forskjell mellom bioidentiske og patenterte hormoner. Patenterte hormoner er pr. definisjon fremmede stoffer til kroppen – ellers kunne de ikke patenteres. Dette betyr at de ikke kan gå inn i kroppens naturlige interaksjoner eller omdannes til andre hormoner som kroppen trenger.

Patenterte hormoner kan derfor ikke brukes til å gi det som mangler.

Hos NHT vet vi forskjellen, og vi veileder deg i hvilke hormoner som er patentert – og hvilke hormoner som ligner på dine egne og faktisk kan erstatte det du mangler.

Mer om hormoner

Hormoner trenger vitaminer

Hormonene er avhengige av en lang rekke vitaminer og mineraler. Uten dem kan de ikke dannes i det hele tatt – og uten dem kan ikke kroppen utføre de viktige ordrene som hormoner gir til cellene.

Les mer »