Søk
Close this search box.

Symptomer på hormonell ubalanse

Symptomene kan gi en pekepinn på hvilke ubalanser du kan ha og om det er for mye eller for lite av et bestemt hormon. Hvis du gjør noe med det i tide, kan du forhindre at det utvikler seg til faktisk sykdom.

PROGESTERON

Progesteron ble tidligere ansett som et «kjønnshormon» som kun påvirket kvinners graviditet. Men mange års forskning har vist at progesteron er et viktig hormon for både menn og kvinner. Progesteron støtter og stimulerer andre hormonproduserende kjertler. Det opprettholder nervesystemet og sirkulasjonen. Progesteron motvirker også skadene som for mye østradiol skaper i kroppen – og motvirker skader forårsaket av fremmede østrogener.

Her kan du se en oversikt over hva progesteronmangel kan føre til. Listen er omfattende fordi progesteron utfører mange funksjoner i kroppen vår. Du kan lese mye mer om dem i boken Naturlig hormonterapi. Se også artiklene om progesteron her på NHTnu.

Kroppens eget progesteron må ikke forveksles med de patenterte «progestinene» som Provera og Mirena. De brukes som erstatning for progesteron, men kan ikke utføre de samme funksjonene. Se artikkelen Hva er naturlige hormoner?

Begge kjønn

problemer med skjoldbruskkjertelen og stoffskiftet
glemsel
hodepine og migrene
hårtap
hudproblemer – uren hud, akne
problemer med immunsystemet, autoimmune sykdommer
allergier og astma
depresjon og depresjon
mental ustabilitet, humørsvingninger
søvnproblemer
problemer med å tenke klart og konsentrere seg
tretthet og mangel på energi
problemer med å regulere kolesterolnivået, blodsukkeret og blodtrykket
vektøkning og væskeretensjon
tap av benmasse (osteoporose)
 

Kvinner

fertilitetsproblemer
svangerskapskvalme
fødselsdepresjon
uregelmessig/sterk menstruasjon
PMS
PCOS
ømme, anspente bryster
cyster i brystene og på eggstokkene
blæreproblemer
endometriose
fibroider
hetetokter
muskel- og leddsmerter
nervøsitet
 

Menn

problemer med prostata
fertilitetsproblemer

ØSTROGENER

Det finnes flere forskjellige østrogener og de har forskjellige effekter. Du kan lese mer om dette i artikkelen De 3 østrogener – de late, de farlige og de flittige. Av spesiell betydning er forskjellen mellom østradiol og østriol. Forskning har vist at østriol ofte kan løse problemer med østrogenmangel – og selvfølgelig kan gjøre det uten den økte kreftrisikoen som finnes med østradiol. Dessverre er østradiol fortsatt det foretrukne østrogenet når det kommer til hormonbehandling i overgangsalderen. Du kan lese mer om dette i artikkelen Østrogenmyten regjerer.

For mye østradiol i kroppen sammenlignet med progesteron forekommer spesielt hos kvinner fra midten av 30-årene, når produksjonen av progesteron begynner å avta. Men de hormonforstyrrende stoffene, som generelt har østrogene effekter, gir også problemer for menn. Du kan se typiske symptomer her.

Begge kjønn
vektøkning på grunn av økt lagring av fett
væskeretensjon
ustabilt blodsukker
depresjon
hodepine, migrene
problemer med korttidshukommelse
metabolske problemer
humørsvingninger
hevelse (hovne ankler, hender, etc.)
mangel på lyst til sex
risiko for blodpropp
økt risiko for kreft, spesielt brystkreft og livmorkreft

Kvinner
smerter i brystene
cyster i brystene, eggstokkene og andre steder
myomer/fibromer
kraftig, langvarig eller smertefull blødning


Menn
Tendens til bryster

 

Symptomene er delvis overlappende med symptomene på progesteronmangel.

Visse symptomer indikerer spesifikt østriolmangel, ikke østradiolmangel. Estriol vedlikeholder slimhinnene og bør derfor være førstevalg ved såkalt skjedeatrofi. Slimhinnene har bl.a. ment å filtrere ut urenheter som vi mottar utenfra, og derfor har vi slimhinner i alle kroppsfunksjoner som skal behandle ting som kommer utenfra. Munn, øyne, ører, nese, svelg, tarm og for kvinner: skjeden. Estriol er også det primære hormonet når det gjelder å vedlikeholde blæren.

tørre slimhinner – det kan være i skjeden, munnen, halsen, nesen, øynene eller andre steder
blæreproblemer:
nervøs blære, problemer med å holde seg ganske lenge av gangen
hyppig blærebetennelse
inkontinens

I tillegg kan det være problemer med slimhinnene i ørene eller indre organer, noe som resulterer i:
svimmelhet og tinnitus
gastrointestinale problemer
luftveis- og lungeproblemer

Generell østrogenmangel er en sjeldenhet i dag. Dette skyldes ikke minst de hormonforstyrrende stoffene, som nesten alle har en østrogen effekt. De finnes i jorda, i luften og i materialene vi omgir oss med i hverdagen, som f.eks ledninger og møbler. Du kan lese mer om hvor omfattende disse stoffene påvirker oss i kapitlet «Østrogenhavet» i boken Naturlig hormonterapi (se mer om boken på vår danske nettside). Det kan imidlertid fortsatt forekomme østrogenmangel, f.eks. rundt overgangsalderen, og da bør østriol være førstevalget, ikke østradiol. Men flere av symptomene som er listet opp her kan også skyldes mangel på andre hormoner, f.eks. progesteron. Det kan kun avklares med en hormonprøve.

depresjon og lammelse/slapphet
manglende evne til å konsentrere seg
minneproblemer (spesielt langtidshukommelsen)
vanskelig å tenke klart
søvnproblemer
hetetokter
vekslende anfall av svette og frysing
tørr, trist hud
bryster som blir mindre eller løsere

TESTOSTERON

Testosteron er hormonet som gir mannlige egenskaper, men det er også et hormon som er viktig for kvinner i små mengder.

økt aggressivitet
for mye hårvekst, f.eks. i ansiktet eller på armer og ben
hårtap fra issen
uren hud/akne

slappe av muskler og svake bein
mangel på selvtillit, utholdenhet og energi
tap av sexlyst

KORTISOL

Kortisol er et såkalt stresshormon, hvor produksjonen øker i stressende situasjoner. Dersom man er stresset over lengre tid kan det føre til kronisk høye nivåer av kortisol og det er en belastning for kroppen. Kronisk høye nivåer av kortisol skader hjernen, belaster immunforsvaret og stoffskiftet og fører til nedbrytning av vev i hele kroppen.
Etter lang tid med for høyt stressnivå kan binyrene bli så overbelastet at de ikke lenger kan produsere tilstrekkelige mengder kortisol, og da oppstår kortisolmangel. Resultatet er det som ofte omtales som «utbrenthet». Se mer i artiklene om stress på NHTnu (dansk).

mental ustabilitet, sinne og irritabilitet
metabolske problemer
vektøkning (spesielt på magen)

depresjon, tristhet, depresjon
utmattelse
muskel svakhet
dårlig immunsystem
for lavt stoffskifte
vektøkning

DHEA

DHEA er det svakeste av androgenene og en forløper til andre hormoner, bl.a. testosteron.
DHEA motvirker skadevirkningene av for mye kortisol, og i tillegg har det stor betydning for immunforsvaret. DHEA er også viktig for energinivå og humør. DHEA kan være å foretrekke dersom det er mangel på androgener fordi det ikke så lett kan overdoseres, som f.eks. testosteron, men det står, som testosteron, på dopinglisten i Danmark fordi det er et konstruktivt hormon. Det er sjelden foreskrevet av danske leger, og det er forbudt å importere. Langvarig stress er en typisk årsak til DHEA-mangel, da både DHEA og kortisol produseres i binyrene. Næringsstoffer som styrker binyrene, som vitamin C og adaptogene urter, kan ofte lindre DHEA-mangel.

mangel på hår under armene og i skrittet
mottakelighet for allergi
problemer med immunsystemet, f.eks. svak motstand mot infeksjoner eller overreaksjoner som autoimmune sykdommer
lite energi
lav toleranse for stress

PREGNENOLON

Pregnenolon kalles også «morhormonet» fordi det er forløperen til alle de andre hormonene i steroidkjeden. Pregnenolone fremmer hukommelsen, det gagner evnen til å tenke klart og konsentrere seg. I tillegg gir den energi og godt humør, den beskytter mot leddgikt og fremmer sårtilheling. Motsatt vil mangel på pregnenolon gi problemer med tenkning og hukommelse, man vil bli mer påvirket av stress og vil ha en tendens til å bli utmattet og deprimert.
Siden pregnenolon er forløperen til alle de andre hormonene i steroidkjeden, vil mangel på pregnenolon også føre til mangel på de andre hormonene. Derfor overlapper symptomene på pregnenolonmangel også symptomer på andre hormonmangler.