Hormoner trenger vitaminer

Hormonene er avhengige av en lang rekke vitaminer og mineraler. Uten dem kan de ikke dannes i det hele tatt - og uten dem kan ikke kroppen utføre de viktige ordrene som hormoner gir til cellene.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kroppen er et økosystem hvor alle prosesser henger sammen. Det ser du ikke minst når du dykker ned i hormonenes verden og ser på samspillet mellom hormoner og næringsstoffer. Kroppens egne hormoner har det akkurat som oss – de trenger vitaminer, mineraler og et næringsrikt kosthold hvis de skal fungere optimalt.

Et hormon er født
Hormoner produseres i vev og kjertler i hele kroppen, og for produksjonen trengs både vitaminer og mineraler. Binyrene og eggstokkene bidrar med en stor del av de viktige steroidhormonene, inkludert østrogener og progesteron, og det krever vitamin C og magnesium. Binyrene er sammen med hjernen det området i kroppen som inneholder høyest konsentrasjon av vitamin C – det er som om kroppen vil sørge for at det er rikelig med «mat» til at hormonene kan dannes.

I binyrene dannes også de to stresshormonene adrenalin og kortisol, og dette er en av grunnene til at du kan trenge ekstra vitamin C i stressende perioder, for når produksjonen går på høyt trykk forbrukes det store mengder vitamin C, og da øker behovet.

Artikkel: Er du på vei mot binyretretthet? (på dansk)

Skjoldbruskkjertelen produserer stoffskiftehormoner og den krever jod i tillegg til en aminosyre som heter tyrosin. Hvis ett av disse stoffene mangler, kan ikke kroppen lage stoffskiftehormoner. Også her kan en stressende periode skape mangler, fordi tyrosin også brukes til å produsere adrenalin, og kroppen prioriterer alltid dannelsen av «flukt-eller-kamp»-hormonene, fordi den ser på det som et spørsmål om liv og død. Derfor vil tyrosin brukes til å produsere adrenalin i stedet for stoffskiftehormoner – og dette er en av grunnene til at et høyt stressnivå bremser stoffskiftet.

Stoffskiftehormonet som produseres av skjoldbruskkjertelen kalles T4. Det er et passivt hormon som må omdannes til det aktive hormonet T3 hvis noe skal skje og det krever selen. Enzymene, deiodinasene, som omdanner T4 til T3, er selenbaserte, så uten selen kan de ikke utføre oppgaven sin. Hvis du er en av dem som har symptomer på lavt stoffskifte eller har problemer med å konvertere T4 til T3 (nivåene kan måles av legen din), så kan forklaringen være noe så enkelt som mangel på selen. Sammenhengen mellom selenmangel og lavt stoffskifte er nå godt avdekket av forskerne.

Artikkel: Kan selen forbedre stoffskiftet? (på dansk)

Når cellene mister hørselen
Hormoner er budbringere. De fraktes med blodet ut til cellene for å fortelle cellene hva de skal gjøre. Det er deres eneste formål i livet. Så det kan bli et trist og ensomt liv hvis cellene ikke lytter – hvis de ikke får meldingene – eller ikke klarer å utføre ordren i det hele tatt.

Kroppens celler er forsynt med reseptorer som skal motta meldingene fra de ulike hormonene. Disse reseptorene kan kalles cellens «ører», og akkurat som vi kan bli tunghørte eller helt miste hørselen, kan cellens reseptorer bli «matte» eller bli helt blokkerte, slik at cellen ikke kan høre hva hormonene sier. Dette skjer for eksempel hvis vi inntar syntetiske «hormoner» – hormonlignende preparater som kopierer noen egenskaper fra kroppens egne hormoner, men som avgir andre signaler, som de bl.a. finnes i p-piller. Det syntetiske gestagen i en p-pille vil «sette seg» på cellens reseptor, slik at kroppens eget progesteron ikke kan komme gjennom med sine budskap. Kroppen vil begynne å få symptomer på progesteronmangel (ved p-piller også på grunn av manglende eggløsning), og dersom man i den situasjonen får et tilskudd av naturlig progesteron for å rette opp mangelen vil det ikke være til noen nytte. , for cellene kan ikke høre hva progesteronet sier. Det syntetiske gestagen har tatt over progesteronreseptorene, men sender ut noen helt andre meldinger enn progesteron – en slags «ulv i fåreklær».

Å holde cellens reseptorer i god form er selvsagt viktig hvis cellene skal fange opp hormonenes budskap. Også her spiller næringsstoffer en stor rolle. Reseptorene er en del av cellemembranen, som i stor grad består av fett. Å holde den i god stand handler om å innta riktige typer fett i en balansert mengde med vekt på flerumettede fettsyrer, ikke minst Omega3. Det holder membranen smidig og permeabel – og bidrar til å sikre cellen en skarp hørsel.

Når byggeklossene mangler
Progesteron er et hormon som er ansvarlig for en rekke viktige funksjoner i kroppen vår – det er blant annet med på å bygge beinvev. Det er altså et hormon som forteller cellene at det nå må bygges opp beinmasse. Men for å utføre ordren trenger cellene byggeklosser.

Video: Så viktig er progesteron (på dansk)

Akkurat som en murer ikke kan bygge et hus uten murstein, uansett hvor høyt byggherren roper, så kan ikke cellene bygge beinmasse ved hjelp av progesteron uten å ha materialene tilgjengelig. Det krever magnesium og kalsium og en rekke andre vitaminer og mineraler. Hvis disse næringsstoffene ikke er tilstede, så må cellene enten gi opp aktiviteten – eller de må «stjele» næringsstoffene fra andre områder i kroppen, som da vil mangle dem.

Dette betyr også at et tilskudd av naturlige hormoner kan øke behovet for næringsstoffer. Hvis nivåene av ett eller flere hormoner har vært lave over lengre tid, kan kroppen ha blitt vant til det lave aktivitetsnivået, og i den situasjonen merker du ikke at du faktisk mangler viktige næringsstoffer. Kroppen bruker kanskje ikke så mye magnesium og kalsium som den normalt ville fordi det ikke bygges opp beinvev. Men i det øyeblikket du starter på tilskudd vil de naturlige hormonene umiddelbart sette i gang alle aktivitetene som kroppens hormoner normalt utfører, og når byggeaktiviteten øker – ja, så vil du plutselig få alvorlig mangel på magnesium og kalsium, og mangelsymptomene vil komme til overflaten. Hvis du allerede spiser sunt og tar kosttilskudd, vil du ikke oppleve at du plutselig må øke inntaket nevneverdig. Men det er alltid grunn til å være oppmerksom på mangelsymptomer, for i vår moderne verden er vi faktisk mer utsatt enn før for mangelen på byggesteinene som hormonene er avhengige av.

  • Et høyt stressnivå krever økte mengder vitamin C og magnesium. En stressende periode kan bety at vi mister halvparten av magnesiumdepotet vårt – og det tas fra beinene. Hvis vi ikke sørger for å fylle på, gir det beinskjørhet.
  • Belastning med tungmetaller fra sprøytemidler, vaksinasjoner, tannfyllinger osv. krever store mengder selen for rensing – i et land der jorda allerede er fattig på selen.
  • Jod brukes i økende grad for å transportere skadelige stoffer som fluor og brom ut av kroppen – stoffer som vi får i oss fra vannavvisende emballasje og inhalerer i form av bromerte flammehemmere fra elektronikk.

Samtidig viser forskning at næringsverdien av maten vår har falt jevnt og trutt de siste mange årene. Stoffene jeg har valgt som eksempler her er, som vi har sett, ikke bare nødvendige byggesteiner når cellene skal utføre sine oppgaver – de er også nødvendige for at hormonene i det hele tatt skal kunne dannes. Når man skal gjenopprette hormonbalansen er det derfor viktig å se på helheten, på hele økosystemet. Ikke bare på hormonene, men også på alle næringsstoffene som må få hormonene til å føles bra!

Del på

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Bli en NHT®-sertifisert hormonterapeut med

Skandinavias største utdanning innen naturlig hormonterapi

Les mer på nht.dk

Interessert i NHT? Så bli med i facebookgruppen her:

Hadde jeg bare visst at det handlet om hormonbalansen…

«Jeg følte meg som en sint, gammel kone.» Migrene, tretthet, tristhet, vektøkning – årene frem til overgangsalderen var virkelig tøffe for Anja Ellehave, og hun følte hun måtte ned i tid på jobben sin. Men så fant hun en løsning som fikk henne på rett spor igjen.

Opplevelser med NHT® – se Mer på vår danske nettside >

Få vårt nyhetsbrev

Vi hjelper kvinner til å hjelpe seg selv.

© Center for Naturlig Hormonterapi

webisde fra ❤